Motýle vo vlasoch a nie len tam

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Fasting, pôst, hladovka

Zdravotný benefit alebo bláznovstvo? Odpoveď: je to tak, ako si to nastavíte v hlave.

Začiatok: 19. marec (piatok) o 14:00

Fastingom sa zaoberám od januára 2021. Narazila som na jeden veľmi zaujímavý článok, ktorý vo mne naštartoval záujem o túto tému. Link pripájam TU. Ide o tzv. liečebnú hladovku, a teda spôsob ako telo reštartovať. Nebudem tu vypisovať všetky benefity hladovky, no v prvom rade si treba uvedomiť, že nejde o to schudnúť (aj keď je to jeden z benefitov), ale najmä dopriať tráviacemu traktu dovolenku, zbaviť tela zlých tkanív, chorých buniek, zápalov a i. a v neposlednom rade si predĺžiť život. V tom článku sa píše, že taká 30-dňová hladovka dokáže predĺžiť život o viac ako 15 rokov. To si vravím, že to stojí za preštudovanie.

Nezanedbateľnou súčasťou cielenej hladovky je tiež rozvoj duchovna. Vrátiť sa k sebe samému, k prírode, podporiť svoje zmysly natoľko, že vaše okolie budete vnímať úplne na inej úrovni. Je to zaujímavá cesta. Odporúčam.

V neposlednom rade je potrebné spomenúť aký dôležitý je počas hladovky pohyb. Ako píše pán v článku, ak sa rozhodnete do toho ísť, no len apaticky preležíte hladujúce obdobie na gauči, tak to nemá význam. Pohyb telo prinúti reagovať na nekomfortnú situáciu a bude sa snažiť čo najrýchlejšie prispôsobiť svoje zdroje a rezervy. Po dni-dvoch začnete cítiť chlad na končatinách. Riešenie - pohyb. Tak ako je potrebný silový tréning, tak aj prechádzky, túry, prípadne beh. Buďte neustále na nohách. Zdá sa to asi nepredstaviteľné, aj mne sa zdalo. Môj úplne prvý pokus o 48hodinový fast tak aj vyzeral a stálo to za nič. Akonáhle začnete telo rozhýbavať, nie len že sa zahrejete, ale uvidíte aké enormné množstvo energie telo uvoľní. Budete príjemne prekvapení.

Prvých 24 hodín

V sobotu ráno som sa zobudila a bolo všetko okej. Zacvičila som si, dopriala si všetky sobotné ranné rituály a okolo 10-tej som začala piecť. Stála som na nohách 4 hodiny, lebo som robila bryndzové pagáčedomáci jablkový koláč. Neochutnala som ani omrvinku. Tiež sa čudujem kde som zobrala toľké odhodlanie, ale vidíte, dá sa to. Je to o nastavení mysle. Nič iné. Vône som preciťovala tak, ako to človek, ktorý je prakticky neustále sýty nedokáže pochopiť. Doslova ma tie vône kŕmili.

Okolo 14:30, keď už bola oficiálne 24-ka zdolaná, šla som sa prejsť do prírody. Trvalo to cca 2 hodiny a prešla som 11 km. Prišla na mňa trochu kríza. Cítila som ako telo začína prepínať do šetriaceho moodu. Miestami som sa cítila slabo, no cca po hodine prišiel akýsi zlom a energia sa začala sypať. Zrýchlila som tempo, začala konečne premýšľať aj nad niečím iným ako nad jedlom. Je potrebné povedať, že hlad som moc necítila, skôr mi chýbali chute.

Ako som prišla domov, bolo okolo 17-tej a ja som vedela čo bude nasledovať. Nakoľko som už nemala čo a nohy ma aj tak po niekoľkodňovom tréningu boleli, tak som si ľahla a čítala si o témach, ktoré ma zaujímajú. Lenže prišla kríza. Myseľ sa orientovala na žalúdok, chuť v ústach a chcelo ten jablkový koláč v rúre. Proste ho chcelo. Snažila som sa na to nemyslieť, motivovať sa, že ráno budem vďačná ak to neporuším a chvalabohu po hodine a pól boja som okolo 19-tej zavrela oči a telo sa rozhodlo spať. Noc nebola najružovejšia, budila som sa, ale som rada, že som potiahla do 5,15 :-D Len aby ste vedeli, tak telo na spracovanie potravy vynakladá 80% energie. Nakoľko ešte z piatka určite v žalúdku niečo mám, tak som spala celkom dlho, avšak táto doba sa bude skracovať. Keď ste naplno vo faste, tak telo potrebuje na spánok 5 a menej hodín, a to je ešte len potom sranda :-D

FAST 48 hodín

Ako som písala, zobudila som sa o 5,15 čo sa vám môže zdať príliš skoro, ale ja takto vstávam či fastujem alebo nie. Navyše som šla spať o 19-tej, čo síce nemávam vo zvyku, ale telo to asi potrebovalo. Ráno som pociťovala trochu slabosť. Tým, že sa mení v tele tlak, tak pri vstávaní je lepšie ísť na to pomaly. Akonáhle sa tlak z polohy ležmo do polohy stoja vyrovná, ono to o chvíľu prejde. To je všetko. Šla som si urobiť bylinkový čaj a ostatné ranné rituály. Milujem rána, lebo je všade ticho, všetci spia a je to akoby šanca na nový začiatok. Strašne si to užívam. No ale späť k pocitom. Cítila som sa skvelo, dokázala som to. Cítila som sa dobre. Necítila som žiadny hlad, žiadny nedostatok energie. Zacvičila som si jogu, ponaťahovala každý sval, šľachu, kosti na tele. Vykonala som pár, pre mňa podstatných, duchovných úkonov a cítila som sa proste skvelo.

Ako deň pokračoval, bolo vonku čoraz pochmúrnejšie. O 11-tej som si dala ďalšiu kávu, čaj a šla von. Vedela som na akú trasu idem a vedela som, že pod 3 hodiny to nedám. Hneď po pár minútach začalo snežiť. Bolo to fascinujúce. Celú cestu ma sprevádzalo sneženie. Prvú hodinu som kráčala doslova ako múmia. Potom som málinko zrýchlila a cca po 2 hodinách som už šla ako víchor. Dala som si cca 15 kilometrovú trasu. Prišla som domov zmrznutá. Jediné, čo som chcela bol horúci nedeľný vývar, koreňová zelenina v ňom a jablko. A tak sa aj stalo. Po 49-tich hodinách pôstu som prijala potravu a opäť to bol zážitok. Petržlen mal takú chuť ako nebo, rovnako tak zeler či kaleráb. O chuti jablka ani diskutovať nemusíme. Do konca dňa som prijala okolo 1 000 kcal. Nie je to veľa, ale aj áno po dvoch dňoch. A v celkom krátkom časovom úseku.

Nasledujúce ráno:

Môj plán bol vydržať dlhšie. Ale počúvala som svoje telo. Určite to chcem praktizovať častejšie, aby to potom nebolo také ťažké. Každopádne je pondelok ráno a ja sa cítim skvele. Plná energie. Mám za sebou kopu aktivít od jogy, meditácie, upratovania, presádzania kvetín. Poznámka: som od piatej hore, hej? :-D Práve sa chystám na 60 minútový workout a určite poobede dám opäť rýchlu chôdzu a ďalší workout.

Už teraz viem, že energia mi vydrží minimálne doobeda. Celkovo chcem zmeniť prístup k potrave. Chcem jesť vedome. Iba vtedy, keď si to telo pýta, keď cíti hlad a nie keď má chute. Pripraviť si jedlo a vedome ho jesť. Pomaly a byť vďačná za to, že mám tú možnosť prijímať aj takúto formu energie.

Strašne som sa psychicky aj fyzicky tento víkend prečistila. Je to naozaj na nezaplatenie. Ja vám prajem aby ste aj vy dosiahli pocit, ktorý vás napĺňa a robili všetko preto, aby ste ho 24/7. Ako rada hovorievam, je to cesta, je to učenie, tak poďme na to. Bude to super 😊

Vaša L.


2021 | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014