Motýle vo vlasoch a nie len tam

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Knihy, knižky, podcasty

Poďme sa pozrieť čo všetko Lenkoš v nepredvídateľnom roku 2021 prečítal, vypočul a čo zasiahlo jeho veľké srdiečko a ešte väčší mozoček (niekedy by som si želala aby to bolo naopak, ehm)...

1.       Elizabeth Gilbert – Eat, Pray, Love

Môj najobľúbenejší film ever, ktorý som videla nespočetnekrát (mala som dni kedy som si ho pustila tri dni po sebe :-D). Strašne dlho som mala túto knihu doma na poličke. Povedala som si, že by sa patrilo ju už prečítať aj napriek znalosti príbehu. Na moje veľké prekvapenie toľko vecí bolo vo filme inak a ešte viac vypustených či úplne zmenených , meh :-D Každopádne skvelá oddychovka.

2.       Jojo Moyes – The Girl You Left Behind

Román, ktorý som čítala len kvôli tomu, že som si ho kúpila pred xy rokmi a opäť nechala zapadnúť prachom. Mám ho v angličtine, čo bol primárny dôvod prečo som si povedala, že ho teda prečítam. Nech mozoček trénuje. Na moje prekvapenie ma príbeh zaujal. Prelínalo sa tam obdobie prvej svetovej vojny so súčasnosťou, kde sa riešila história, príbeh a práva na vzácny obraz s názvom „The girl you left behind" s nejakou tou ľúbostnou, zložitou zápletkou. Odporúčam :-)

3.       Anthony de Mello – Awareness 

Druhýkrát čítaná. Tak k tomuto sa asi netreba veľmi vyjadrovať. Treba ju prečítať, zaradiť do učebných osnov, čítať tieto slová svojim deťom už od kolísky a minimálne raz do roka si ju prejsť sami nech sa prebudíme ešte viac než od posledného vzania do rúk. Oželte rúže či iné blbiny v kabelke a zaraďte tento klenot do povinnej výbavy must have vecí, ktoré musíte mať pri sebe ako svoje kľúče či peňaženku. Viac do hĺbky ju rozoberám v mojich predošlých článkoch.

4.       Robin Sharma - Mních, ktorý predal svoje Ferrari 

Akože fajn. Pár aplikovateľných techník na vyrovnaný život, ale štýl písania nie je úplne moja šálka kávy. Sto ľudí, sto chutí. Dostala som ju ako darček. Len tak. Od kamaráta.

5.       Robin Sharma - 5am Club 

Túto knihu som si kúpila len kvôli názvu, lebo praktizujem vstávanie o 5 ráno a myslím, že moje techniky sú skvelé. Chcela som môj zvyk povýšiť na vyšší level a zistiť či existuje ešte niečo lepšie. Narazila som však na kameň úrazu – opäť spôsob akým Robin píše. Bolo to pre mňa príliš teatrálne, miestami pritiahnuté za vlasy. Ale ok, niečo  som si z nej zobrala... aj keď teraz uvažujem čo vlastne :-D Aha, o kúskoch z nej sa vyjadrujem TU. Ešte ma od neho doma čaká titul „Kto bude plakať keď umrieš“, meh...

6.       Martin Bruncko – Život bez jedla 

Ajajááj, skvelá kniha napísaná šikovným Slovákom. S dovolením som ju „šlohla“ mojej šéfke. Robila mi spoločnosť začiatkom leta. Tento zaujímavý pán rozpráva svoj osobný príbeh, kde opisuje obdobie kedy bol obézny, zle sa stravoval, nehýbal sa a aký vplyv to malo na jeho život. Následne prechádza do obdobia pôstov, nastavenia mysle, kedy nejedol aj 7 dní a zvládol najťažší level Spartana. Akože pasáže o Spartan ma síce obohatili o vedomosti, ale moc ma nebavili. Čo ma však bavilo neskutočne bol jeho autentický spôsob písania. Nepoužil jedinú citáciu. Opisuje vlastnými slovami svoju jedinečnú skúsenosť 😊 Vrelo odporúčam. Určite chcem ísť aj do jeho druhého titulu „Život bez výhovoriek“.

7.       Bill Bryson – Ľudské telo  

Ako som už napísala v predposlednom článku – TOP objav tohto roku. Bavil ma štýl písania, bavili ma prirovnania, metafory, humor, na rovinu povedané veci, toľko podaných informácií o našej zázračnej, telesnej schránke, že len 20 strán tvoria výpisky zdrojov literatúry.

8.       Adam Kay – Bude to bolieť 

Toto bol taký ten pocitový výber. Výpisky mladého londýnskeho lekára. Opäť na rovinu písané situácie, ktoré ako lekár zažíval. Niektoré šokujú, iné rozosmejú, z ďalších neviete či máte plakať, smiať sa alebo vracať :-D Btw. ešte sa aj kopu toho naučíte. Pre mňa osobne veľmi dobré, oddychové čítanie.

9.       Jozef Marec – Zdravie samo nepríde  

Zatiaľ mám túto knihu rozčítanú. Na jednej strane je tam veľa zaujímavých faktov o fungovaní nášho tela. Myslím, že je cielene písaná pre starších alebo obéznych ľudí, avšak veľa vecí viem aplikovať aj pre seba. Aj tak som ju prioritne kúpila pre našich. Jediné čo mi máličko vadí je jeho miestami až presviedčací typ vyjadrovania a viete ako - kto tvrdí, že má ako jediný pravdu, neverte mu :-P

10.   Anthony William – Liečivá sila potravín  

Obsiahla kniha podávajúca informácie o živých potravinách, ich benefitoch a účinkoch pre človeka. Páči sa mi. Zhltla som ju štýlom "halabala" za pomerne krátky čas. Viac si uvedomujem čo jem a aké benefity mi daná potravina prináša. Vo svojom písaní sa odvoláva dosť aj na duchovné veci. Na to, že sa považujem za dosť spirituálne založenú, toto mi trochu prekáža. Tento aspekt môže na menej spirituálneho alebo antispiritualistu vplývať nedôveryhodne. Každopádne pre mňa sa stala slovníkom k porozumeniu jednotlivým potravinám. Napríklad vďaka nej mám na ceste klíčkovú farmu, hehe.

11.   Anthony de Mello – Cesta k láske

Kto číta moje články, toho neprekvapí keď poviem, že opäť ťažšie čítanie. Je to ešte tenšia knižočka než Bdelosť (Awareness), no nedokážem prečítať z tej knihy viac ako jednu kapitolu pozostávajúcu z max. 2 a pol A5 :-D Aj to s veľkosťou strany preháňam :-D Nedokážem prečítať viac ak chcem plne porozumieť. Možno len práve teraz nie som nastavená na takýto druh literatúry. To, čo som však zatiaľ prečítala, môžem zhodnotiť, že úplne postačí ak budete vlastniť iba titul „Bdelosť“.

12.   Podcasty od Márie Bernáthovej TalkSlow

Celý december počúvam jej zaujímavé, inšpiratívne rozhovory s odvážnymi témami a otázkami k ešte zaujímavejším respondetom. Baví ma tá ženská 😊 Príjemný hlas, skvelí hostia. Odporúčam :-)

YT: https://www.youtube.com/channel/UCa5jYJBWTO5ExRdelPhVaIg

Nájdete aj na Spotify 😊


Momentálne asi 5-6 ďalších kníh stále čaká na poličke na svoju chvíľu :-D Mám čo robiť, lebo medzičasom som našla ďalších adeptov, ktorí ich chcú krvopotne predbehnúť :-D

Ak ste sa nechali niektorou z vyššie uvedených inšpirovať, alebo ste niektorú z nich čítali, dajte mi vedieť váš názor, dojmy do komentu 😊 Prípadne mi odporúčte vy nejaké tie tipy na čítanie :-)

Želám každému pravidelnému alebo náhodnému čitateľovi veľa síl, ešte viac pokory a úsmevov pre každý jeden deň v Novom roku s energeticky nabitým číslom 2022 😊

Cítim, že bude perfektný 😊

Vaša,

L. <3




2021 | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014