Motýle vo vlasoch a nie len tam

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O živote

Ak chcete rozosmiať Boha, povedzte mu o svojich plánoch.

Jedno je však isté - život má začiatok a koniec. Nie je možné určiť čo naplní priestor medzi týmito dvoma premennými. Aké poslanie v ňom človek bude mať? Jediné, čo vám viem sľúbiť je, že keď dozreje správny čas, príde na to každý z nás. Najkontraproduktívnejšie čo môžeme za tých pár rokov urobiť je mať exaktné plány, očakávania a naprogramovanie na daný priebeh. Napr. ísť na vysokú, zaľúbiť sa, vziať si niekoho, urobiť kariéru, postaviť dom, vychovávať deti a... potom čo? Dožiť. Nejako.

Akékoľvek plány som v živote mala, život ma zakaždým vysmial a zmenil ich. Zmenil ich tak, aby som bola jedného dňa pripravená prijať fakt, že všetky sny, ktoré som si tvorila neboli moje. Boli mojich rovesníkov, rodičov, spoločnosti, frajerov a i.

Kto som?

Čo tu robím?

Čo chcem?

Som šťastná?

Čo je podstatné a čo nie?

Som na správnej ceste?

Aký je môj cieľ?

Som už dostatočne dospelá, zrelá, múdra robiť to či ono?

Som dosť dobrá pre toho či tamtoho?

Čo si o mne pomyslia?


Koľkí z vás si niekedy položili z vyššie uvedených otázok? Lebo ja všetky.

Teraz? Ani jednu.

Kedysi som sa každé ráno budila s pocitom, že som bližšie k nejakému lepšiemu životu, k múdrosti, kráse, rodine, niečomu, čo som ani sama nevedela vyhodnotiť, či vlastne chcem. Len veľmi málo momentov sa mi vyjaví, kedy som bola naozaj šťastná a spokojná. A práve od nich sa treba odraziť. Tie formujú ten náš malý-veľký svet. Tie sa nám vyjavia vždy, keď to potrebujeme. Nie tie zlé, pochybovačné, smutné... Dnes sa zobúdzam s pocitom, že tam kde som je tam, kde mám byť. Dôležité je byť trpezlivý a nechať život robiť to, na čo nám bol daný – žiť ho.

Práve čítam knihu od Robina Sharmu, ktorú mi venoval kamarát s názvom „Mních, ktorý predal svoje Ferrari“ (2006). Mnohí z vás ju iste poznajú. Ide o ľahké čítanie, ktoré v sebe nesie množstvo zaujímavých myšlienok. Mám rada tento typ literatúry. Najmä v obdobiach kedy má moja rovnováha migrénu alebo proste len zase jeden zo svojich nevyvážených dní. Tento stav mysle sa na chvíľu dostavil práve včera, pretože ma nečakanie opäť navštívil v snoch. Veľmi priamym spôsobom mi prišiel ukázať, že to, na čo som si myslela, že som pomaly a isto pripravená, je len moja túžba po úplnom vyliečení sa. Chce si ma nechať pre seba. Asi cíti, že pokiaľ rýchlo niečo neurobí, príde o mňa. Určite viem, že to nebudem analyzovať a vlastne ani neanalyzujem. Len ma to zaskočilo. Nechám na život nech mi ukáže sám aké je to byť niekde a s niekým, kde od začiatku budem cítiť, že je to v poriadku.

Mám teóriu, ktorou sa riadim posledné mesiace. Chcete vedieť? Znie asi takto nejako:

Prijatie seba samého, neustála práca na ovládnutí svojej mysle, staranie sa o svoje telo z vnútra i z vonku, prijatie minulosti za svojho učiteľa, nezamýšľanie sa nad budúcnosťou, stopercentné využitie potenciálu daného dňa, nahrádzanie negatívnych myšlienok pozitívnymi prináša rovnováhu do všetkých aspektov života a tým aj do života ľudí okolo nás“.

Nie je to ľahké uchopiť na prvýkrát, ale pôjde to.

Do skorého písania.

Vaša L.


2021 | stály odkaz

Komentáre

  1. Práca na ovládnutí svojej mysle
    „Prijatie seba samého, neustála práca na ovládnutí svojej mysle, staranie sa o svoje telo z vnútra i z vonku, prijatie minulosti za svojho učiteľa, nezamýšľanie sa nad budúcnosťou, stopercentné využitie potenciálu daného dňa, nahrádzanie negatívnych myšlienok pozitívnymi prináša rovnováhu do všetkých aspektov života a tým aj do života ľudí okolo nás“.

    Vždy, keď ste „načatá“ zvnútra píšete úžasné príspevky... Jedného dňa „Niekto“ bude mať veľké šťastie... Až sa mi pýta povedať, že mu závidím. Závisť je ale veľmi zlá emócia...

    Prial by som si mať čo len 0.1% energie a disciplíny ktorú máte!

    Jediný spôsob akým dokážem toto dodržiavať je ponorenie sa do práce. Vtedy dokážem ovládať svoju myseľ a naozaj využívam daný deň. Moja myseľ nemá čas na „blbosti.“ Problém nastane v momente, keď som mentálne unavený a nedokážem zmysluplne pracovať... Tranquilizer prestane fungovať a neviem ako ďalej... Snáď jedného dňa pochopím, ako na to...

    Stay safe!
    publikované: 22.04.2021 10:54:43 | autor: J. (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Busy mind
    Ďakujem za pekné slová avšak neidealizujte si ma. Ako som spomínala v predošlých článkoch, každý máme svoje "issues". Už len to, že si uvedomujete, že musíte so sebou pracovať, je niečo, čo nemá 95% ľudí.
    Ak viete, že zatiaľ iba práca vás vie dostať na istý level vnútornej pohody, tak to tak proste v túto chvíľu má byť. Postupne pridávajte niečo, čo vás psychicky očistí, zabaví, čo vyžaduje čas a sústredenie. Mne neskutočne pomáha varenie, cvičenie, tvorba a i. Dokonca aj taký pôst má magické účinky. Budúci víkend má byť spln. Skúste to, nikdy neviete, čo vám to môže priniesť :-)

    Stay safe :-)
    publikované: 23.04.2021 06:08:54 | autor: Lenulil (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Neanalyzovať
    Nemyslím si, že si vás idealizujem. Za ten rok som sa už čo-to dozvedel. Samozrejme, že každý má svoje slabé miesta... Snáď to ale odo mňa nebude moc drzé, keď to poviem takto... Pozitíva vysoko, povedal by som masívne prevyšujú negatíva... Jednoducho to tak cítim.

    Pracovať so sebou... Áno, už som pochopil, že som egocentrický arogantný idiot. Lenže to, že si to už dokážem priznať ešte zo mňa lepšieho človeka nerobí...

    Tá „finta“ s prácou fungovala perfektne. Od decembra (nultý deň – možno si spomeniete...) som to ťahal až do polovice marca. Lenže tam mi došli sily a zosypal som sa ako domček z kariet. Vy tomu hovoríte opustiť sa. Tak som sa pekne krásne opúšťal... Až ste ma včera opäť postavila na nohy. Ani neviem koľký krát to už bolo.

    „Určite viem, že to nebudem analyzovať a vlastne ani neanalyzujem.“

    Tu ste znova úplne vystihla podstatu. Toto je presne to čo nedokážem. Neanalyzovať. Mne keď sa stane, že sa „zatúlam“ do minulosti tak sa v tom „utopím.“ A niekedy aj na niekoľko dní. Nedokážem to nijako odstrihnúť. Dokážem to len prekryť prácou ak mám dostatok mentálnej energia a dokážem sa na ňu sústrediť.

    Medzi nami je samozrejme miliarda rozdielov ale ten hlavný je ten, že keď trpím ja, tak si to zaslúžim.

    Dobrú noc!
    publikované: 23.04.2021 21:26:10 | autor: J. (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Arogantný egocentrický idiot
    Len toľko asi, že ak si niekto povie, že je arogantným egocentrickým idiotom, tak ním byť nemôže, alebo minimálne si to nepovie. Ak takým kedysi bol a uvedomil si to, tak gratulujem, je to skvelé. Ak si stále myslíte, že ním aj napriek tomu ste, tak robte veci tak, aby ste neboli. Easy. :-)
    publikované: 25.04.2021 05:16:15 | autor: Lenulil (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Only one breath
    Možno som to napísal príliš tvrdo, ale určite som sa k tomu v minulosti blížil. Či je tomu tak aj dnes neprináleží hodnotiť mne, to bude musieť posúdiť moje okolie. Rozhodne sa snažím robiť všetko pre to, aby tomu tak už nikdy nebolo.

    Moc by som sa potreboval dostať aspoň na chvíľu nad hladinu, aby som sa mohol trochu nadýchnuť...

    Ak som vás vytočil, alebo spôsobil akúkoľvek „nepohodu“ tak sa úprimne, naozaj úprimne a zo srdca ospravedlňujem. Určite to nebol môj zámer! Mnoho krát je to tu moja posledná záchrana, miesto kde si nabijem baterku, keď už bliká červenou farbou...
    publikované: 25.04.2021 11:34:37 | autor: J. (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Please, Recharge
    Ako ste asi aj z mojich článkov mohli vyčítať, tak nemávam voči ľuďom predsudky. Vo vašom prípade ich vôbec nemám mať prečo, t.z. vytočiť ma? Vzbudiť nepohodu? Nie je nič, čím by sa vám to podarilo, naozaj :-)
    Mňa skôr mrzí, že ste na seba taký prísny. Že sa vidíte tak čierno. Ja vás vnímam ako človeka, ktorý chce napredovať a ktorý si vybudoval silnú sebareflexiu. Nepoznám vás, ale toto, čo tvrdím sa dá vyčítať z vašich komentárov.
    Ak je toto váš spôsob dobíjania baterky, tak potom mi je cťou :-)
    publikované: 26.04.2021 07:12:22 | autor: Lenulil (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Sebareflexia
    Už pekne dlho ma držíte nad vodou. Len dúfam že energia, ktorú od vás čerpám, v podstate kradnem, vám neubúda-nechýba. Respektíve, že jej máte toľko, že to nevadí...

    Moju sebareflexiu ste spustila vy takto nejako pred rokom. Už som to tu niekde spomínal, ste prvý a jediný človek čo to dokázal. Sám som z toho bol a ešte stále som „paf,“ čo všetko ste dokázala so mnou „porobiť.“ Nie úplne všetkému rozumiem, ale už som sa naučil, že to nevadí. Nemusím všetkému rozumieť a nemusím všetko analyzovať. Vy zvyknete hovoriť, že keď to tak je, tak to asi tak má byť. Ja to teda beriem tak isto, asi sa to malo stať, mal som to tu nájsť, mal som vás spoznať... Aj keď pre mňa je to veľmi ťažko uveriteľný koncept.

    Cesta z pekla v ktorom sa nachádzam vedie cez schopnosť odpustiť v prvom rade sám sebe svoje zlyhania, to ste ma už naučila. Tak ďaleko som ešte nedošiel, ale aspoň sa snažím byť disciplinovaný. Viem, že sa musím porovnávať len sám so sebou. Moje dnešné ja by malo byť lepšie ako to, povedzme spred pól roka...

    Vidíte, ja zas mám pocit, že vy ste na seba veľmi prísna. To akým spôsobom dokážete kontrolovať svoje myšlienky napríklad...

    Zase veľa rozprávam o sebe, takže radšej prajem...

    Dobrú noc!
    publikované: 26.04.2021 21:38:04 | autor: J. (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. A hug
    Sometimes a hug is the answer, even when the question is not known!
    publikované: 30.04.2021 21:12:32 | autor: J. (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014