Motýle vo vlasoch a nie len tam

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Enlightenments

Pôvodne som vôbec nemala v úmysle písať, ale prečo si nezhrnúť nejaké tie "osvietenia", ktoré ma postretli v tomto obzvlášť čudnom roku. Soooo... let´s look at that :-)

1. Oficiálne som sa zmierila so zopár skutočnosťami, ktoré sa udiali v mojom živote za posledné roky.

2. Prišla som na to, že nie je dôležité mať ambície a sny, je dôležité žiť pre prítomnosť a robiť všetko tak, aby sme cítili šťastie a naplnenie every single day.

3. Uvedomila som si oslobodzujúci fakt, že všetko je tak, ako má byť a všetko má zmysel a dôvod prečo sa deje to, čo sa deje.

4. Neberiem si veci osobne. Vzťahovačnosť je veľmi zlá vlastnosť a neskutočne mi na ľuďoch prekáža. Navyše ak je človek uvedomelý, nemôže ho uraziť nikto. Je v pohode sa zamyslieť nad spätnou väzbou ak je podaná inteligentne, ale to je všetko.

5. Nepotrebujem pochvalu alebo inú formu prejavu pozdvihnutia ega. Mám dostatočnú sebareflexiu. Plne si uvedomujem svoju vlastnú jedinečnosť a aj to, keď sa nezachovám správne.

6. Uvedomila som si, že každý je individuálna bytosť so svojimi zvykmi, „issues“ z detstva, z minulosti a s jedinečným príbehom. Preto nie je možné nikoho súdiť.

7. Empatia a dobrota je vzácna vec a je dôležité byť milý ku každému. Slušnosťou dosiahnete oveľa viac ako nátlakom, direktívou, či krikom. Do slušnosti spadá aj argumentácia. Všetko sa dá inteligentne a slušne odargumentovať ak sú to naozaj pádne pointy k problematike.

8. Je dôležité prejavovať na rovinu tak ako pozitívnu, tak aj negatívnu spätnú väzbu.

9. Naozaj nie som niekto into the books teaching how to love, BUT... skôr som veľmi skeptická pri takýchto typoch literatúry. Viac ako rok som sa premáhala tú knihu začať čítať napriek nespočetne veľa odporúčaniam. Volá sa 5 jazykov lásky od Garyho Chapmana. Vysvetľuje ako u druhého zabezpečiť „plnú nádrž“ lásky, a teda uspokojenia vo vzťahu. Už rozumiem, prečo napríklad bývalého priateľa netešili prekvapenia, balóny, alebo niektoré darčeky, aj keď mne prišli úžasné. Áno, mne, nie jemu. Alebo keď sme chceli ocina prekvapiť na 50-tku prípravou veľkej párty, no jeho to vôbec nepotešilo, lebo takýto prejav nenaplní láskou jeho "nádrž". Už chápem, že každý je iný a každému lahodí iný prejav. Vďaka tej knihe viem, že pre mňa sú dôležité slová uistenia a pozornosť. Highly recommend to read THIS! 😊

10. Každý potrebuje dozrieť a prejsť si istou cestou sebapoznania a sebarozvoja, aby dokázal následne odovzdať dozretú, silnú osobnosť ďalej... napríklad svojim deťom. Niekto dozreje v 25-tich, niekto v 30-tich, iný neskôr. Žiaden vek nie je odrazom nejakej zaostalosti alebo nadradenosti. Ste to vy, osobité bytosti s vlastným tempom vývoja.

11. Nič nie je dôležitejšie ako nájsť lásku v samého seba. Dokázať sám so sebou vychádzať, milovať čas strávený osamote. Byť na niečom alebo niekom závislý je krokom k sebadeštrukcii. Samota a osamelosť sú dva rozdielne termíny. Ak prídete do momentu, že si užívate samotu so sebou, nikdy nemôžete byť osamelý.

12. Každá chyba v našom živote nie je prehrou, ale darom. Je to dôkaz, že sme sa o niečo pokúsili, snažili sa najviac ako sme vtedy vedeli. Iba sme vtedy nemali toľké vedomosti, skúsenosti a neboli sme na takom stupni vývoja ako sme dnes. Bez tých chýb by ste nemohli byť tam, kde ste teraz. Všetky zlyhania sú učením k tomu, aby sme následne vedeli, ako byť šťastný. Buďme vďačný za chyby, ktoré sme spravili.

13. Ak sme v nejakom životnom období zlyhali či už ako partner, študent, dieťa a i., je dôležité sa naučiť si odpúšťať. Nikto nie je neomylný, nikto múdry z neba nespadol. NIKTO, comprende? Do not punish yourself anymore

14. Je dôležité sa neustále rozvíjať, učiť sa, neuspokojiť sa s nejakým stavom. Keby sme chceli akokoľvek, nie je možné vedieť všetko. Životom však prídeme na to, čo nás charakterizuje, v čom sme dobrí, čo nás zaujíma. Venujme sa týmto oblastiam, snažme sa v nich zdokonaľovať a rásť prostredníctvom nikde nekončiaceho sebarozvoja. Nie je väčšieho pocitu radosti ako to, keď sa venujeme niečomu, čo nás BAVÍ 😊

15. Vždy rešpektujte slobodu iných a chráňme si tú svoju. Každý človek máme svoje zvyky, koníčky, veci, ktoré nemusí mať rada iná osoba. Je určite dobré v niektorých hľadať prienik, ale nesnažte sa byť za každú cenu súčasťou nejakej aktivity, ktorá vás vyslovene nebaví. A nerobte to ani opačne – nenúťte toho druhého do činností, ktoré ho buď nezaujímajú alebo dokonca otravujú. Rovnako je to aj s právom každého človeka na súkromie. Nemusíte vedieť všetko. 99 % prípadov si v hlavách pospájame úplne inak ako boli v skutočnosti myslené alebo cítené v daný moment. Kľúčom je určite budovanie a nepodkopanie dôvery voči sebe navzájom.

16. Dbajte na svoje zdravie a výzor. Nikto nevraví aby ste vyhadzovali neviem aké peniaze za procedúry, ale je nám prirodzene dané, že ak sme spokojní sami so sebou, tak všetko a všetci naokolo sú tiež. Každý z nás pozná svoje limity, svoje naj obdobie, kedy cítil dobre a sebaisto. Naše telo aj duša si zaslúžia starostlivosť.

17. Každý deň sa venujme samým sebe akýmkoľvek spôsobom aký nás robí šťastnými. I keď len na pol hodinu. Aj to je súčasť procesu nájdenia sebalásky.

18. Verím, že pre každého človeka je na svete jeden jediný človek, ktorý do nás dokonale zapadá.  Je to človek, s ktorým ste spätý po všetky životy. To, či sa v tomto živote skutočne spojíte, je otázkou sebauvedomenia si lásky voči tejto osobe, zahodením ega a iných nepodstatných vecí, ktoré s láskou nemajú vôbec nič spoločné. Každý to cíti, každý to vie okamžite keď ho stretne. Stačí pohľad a viete to. Niekto ju nemusí nájsť počas tohto života, avšak aj tak sa zaľúbi. Po svete chodí kopu spriaznených duší, či už je to váš súrodenec, kamarát, matka alebo dokonca človek, ktorého ste si zobrali za manžela/manželku. Je to fajn, je to v poriadku, lebo v tomto živote ste na tú vašu druhu polovicu ešte nedozreli (alebo naopak) alebo z nejakého dôvodu ste na seba nenatrafili. Takéto dve bytosti spolu môžu a dokážu fungovať len vtedy, keď sa dostanú do bodu absolútneho dozretia všetkých stránok svojej osobnosti.

19. Alkohol je absolútny nezmysel, ktorý vyvoláva zmätočné a falošné pocity. Robí z nás niekoho kým nie sme.

20. Nezabúdajme na naše korene, zázemie, rodinu. Vážme si ich a dávajme im to najavo. Ale aj naopak, nedopúšťajme, aby za nás rodina rozhodovala alebo nás v rozhodnutiach ovplyvňovala. Je potrebné si uvedomiť rozdiel medzi láskou, citovým vydieraním a závislosti človeka na druhom.

Bonus - nielen že som sa naučila variť a piecť, ale ma to aj baví :-D

 

Asi toľko priatelia k mojim „enlightenments“ za uplynulý rok 2020. Asi ich bude viac, ale som si povedala, že zvolím stratégiu 20 k 2020 :-D Uuuuu such a magical strategy :-D

Nemyslite si, že sa 100% riadim všetkými bodmi, ale pracujem na tom. Už iba fakt, že som dospela k ich uvedomeniu, značí krok vpred. Ale viete čo? Pre dnešok končím s mudrovaním, idem odpočítavať posledné minúty :-D


Ešte na záver nám všetkým prajem naozaj zdravý a pekný vstup do 2021.

S láskou a iskrou v očiach,

vaša Lenulil


2020 | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014